Κέντρο Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών

27/09/2023

Κέντρο Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως εδώ και πολλά χρόνια ζούμε το μέλλον. Σε περίπτωση που διαφωνείτε, ρωτήστε τα παιδιά σας αν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς το internet ή τα social media. Αν είστε λίγο μεγαλύτεροι απλά θυμηθείτε τη ζωή χωρίς τα κινητά και το gps, αν είστε μικρότεροι απλά σκεφτείτε το.

Σήμερα ο ψηφιακός αναλφαβητισμός(έλλειψη εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες) αποτελεί κοινωνιολογικό φαινόμενο, αύριο η μη συμπόρευση με τις τεχνολογικές εξελίξεις θα αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο στην επαγγελματική αποκατάσταση.

Μελέτες της περασμένης δεκαετίας είχαν αναδείξει ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην αγορά εργασίας την έλλειψη καταρτισμένου δυναμικού σε τεχνολογίες αιχμής. Σήμερα έγκριτοι οργανισμοί δηλώνουν ακόμη πιο εμφατικά την ανάγκη αυτή.

Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς.

Ως γονείς που επιθυμούμε να δώσουμε στα παιδιά μας τα καλύτερα εφόδια για το μέλλον τους, ως ενεργοί πολίτες που δεν θέλουμε να μιλάμε για χαμένες ευκαιρίες,

Ως Δήμος Άργους – Μυκηνών που επιδιώκει το καλύτερο για τον τόπο.

Είναι επιβεβλημένη ανάγκη να επενδύσουμε στο μέλλον, στις δεξιότητες αιχμής, στη συνεχή εξέλιξη.

Να εισάγουμε τα παιδιά μας στον κόσμο του STEAM (Science Technology, Engineering, Arts, Mathematics), της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, της τρισδιάστατης εκτύπωσης, της τεχνητής νοημοσύνης. Να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα  να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους, τεχνικές για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και ερεθίσματα για να επιλέξουν την κλίση τους.

Παράλληλα να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη του Δήμου μας να εκπαιδευτεί ώστε να ενταχθεί ευκολότερα στην ψηφιακή εποχή και να εξελιχθούν περαιτέρω όσοι ήδη μετέχουν σε αυτή.

Σκοπός μας είναι η ανάδειξη του Δήμου μας ως κοιτίδα των Νέων Τεχνολογιών

Για το λόγο αυτό στο πρόγραμμά της Πρωτοβουλίας περιλαμβάνεται η δημιουργία πολυδύναμου κέντρου καινοτομίας και νέων τεχνολογιών.

Ένα χώρο προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες του Δήμου, ανεξαρτήτως ηλικίας, ικανοτήτων ή οικονομικής κατάστασης είτε μεμονωμένα, είτε σαν μέλη συλλόγων, είτε σαν ομάδες .

Απευθυνόμενο σε κάθε ηλικία, από την προσχολική έως την 3η,πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο με εξειδικευμένους εισηγητές πρόκειται να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων όπως Ρομποτική, Τρισδιάστατη εκτύπωση, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, βασική ή προχωρημένη χρήση Η/Υ και λειτουργία εποχικών camps .

Tις πρωινές ώρες πρόκειται να είναι προσβάσιμο από Σχολεία κάθε βαθμίδας για την υλοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών. Παράλληλα, μπορούν να υλοποιούνται επιδοτούμενα προγράμματα, προγράμματα ΛΑΕΚ για τους υπαλλήλους του Δήμου ή τους επαγγελματίες της περιοχής και πλήθος άλλων εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Στους χώρους του θα στεγάζει προπονητικό κέντρο για τους σημαντικότερους διαγωνισμούς ρομποτικής, εξεταστικό κέντρο για πιστοποιήσεις πληροφορικής ενώ παράλληλα θα φιλοξενεί ενημερωτικές εκδηλώσεις, events και δράσεις πληροφόρησης των δημοτών σε θέματα τεχνολογίας.

Η λειτουργία του πρόκειται να εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές που απαιτούν  σημαντικοί φορείς παγκοσμίου βεληνεκούς, ώστε να είναι δυνατή η συνεργασία μαζί τους, όπως η Microsoft, η Lego Education, η First, η Arduino Education και όχι μόνο, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του θα καταστεί πόλος έλξης, αναψυχής και εκπαίδευσης για ολόκληρες οικογένειες.